Kontakt

Sadje je bogat vir zaščitnih antioksidativnih snovi v prehrani, karotenoidov in flavonoidov, ter vitaminov, mineralov, balastnih snovi, sadnih kislin in encimov. Med sladkorji prevladujejo fruktoza in glukoza, veliko je tudi pektinov in čreslovin.
Žita - ogljikovi hidrati: Žita so temeljni vir ogljikovih hidratov kot vnašalcev energije v telo. Iz ogljikovih hidratov v mišicah nastaja glikogen za gibanje in moč, pa tudi glukoza kot osnovna hrana za možgane.
Meso, ribe in jajca: so najpomembnejši vir gradnikov našega telesa, beljakovin živalskega izvora, ter maščobnih kislin, vitaminov in mineralov. Enako velja za živalske produkte.
Mleko in mlečni izdelki: so kakovosten vir beljakovin, vitaminov, mineralov, sladkorjev (laktoze); fermentirani izdelki so bogati s človeku prijaznimi mlečnokislinskimi bakterijami;
Zelenjava:  Je osnovni vir beljakovin rastlinskega izvora (stročnice) ter ogljikovih hidratov, vitaminov, mineralov, encimov in vlaknin.

RAVNOVESJE NA KROŽNIKU – RAVNOVESJE V TELESU!

Ravnovesje je kot krovni zakon vsega vesolja. Je nenehno spreminjajoča se univerzalna dinamična kategorija. Z njim se srečamo v vseh vejah fizike, kemije, pa tudi pri ujemanju glasbenih akordov in nians barvne pahljače... Vse teži k ravnovesju.


Če bodo naše celice v nenehnem dinamičnem ravnovesju, bodo dobro delovale. Tedaj se bomo odlično počutili in bomo – zdravi. Vse kar celice potrebujejo je popolnost hranilnih snovi, ki jih telo prek zapletenega biokemičnega procesa pridobi iz hrane. V procesu presnove celice izdelajo gradnike za razvoj in obnovo ter energijo in zaščitne snovi.


Samo uravnotežena prehrana nudi polnost vseh snovi in lahko zagotovi ravnovesje na krožniku, kar omogoči dinamično ravnovesje našega telesa. 
Marija Merljak, uni.dipl.ing.živ. tehn.
Svetovalka za zdravo prehrano

knjige o zdravi prehrani

TV ODDAJE

Redno sodelujem v petkovih oddajah prvega programa TV Slovenija Dobro Jutro in sicerv živih javljanjih s terena. Oddaje so vedno na posebno aktualno tematiko.

V galerijah spodaj si lahko ogledate nekaj utrinkov iz prejpnjih oddaj napovedniku pa teme oddaj, ki prihajajo.

TV Dobro jutro

iz oddaje o alergijah na pike žuželk, na Rožniku v Ljubljani, 8.6.2012TV Dobro jutro,

iz oddaje ob Miklavžu, pasaža Maxi, 2011, in TV Dobro jutro, ploščad Maxi, 22.6.2012.


 

TV Dobro jutro,

iz oddaje o perutninskem mesu, tržnica BTC, 25.5.2012 in  iz oddaje o gibčnosti, pokrita tržnica BTC, 24.4.2012;


 

TV Dobro jutro

iz oddaje o zajtrku, osrednja tržnica v Ljubljani, 12.10.2012;


 

TV Dobro jutro,

iz oddaje o sredozemski prehrani (Kreta), osrednja tržnica v Ljubljani, 4.5.2012;


 

iz različnih oddaj TV Dobro jutro

o jajcih (Osrednja tržnica), iz studia TV Slovenija; TV Dobro jutro, iz vrtnarije Tivoli; iz tržnice BTC oddaja o gobah, 5.10.2012;