Kontakt

Sadje je bogat vir zaščitnih antioksidativnih snovi v prehrani, karotenoidov in flavonoidov, ter vitaminov, mineralov, balastnih snovi, sadnih kislin in encimov. Med sladkorji prevladujejo fruktoza in glukoza, veliko je tudi pektinov in čreslovin.
Žita - ogljikovi hidrati: Žita so temeljni vir ogljikovih hidratov kot vnašalcev energije v telo. Iz ogljikovih hidratov v mišicah nastaja glikogen za gibanje in moč, pa tudi glukoza kot osnovna hrana za možgane.
Meso, ribe in jajca: so najpomembnejši vir gradnikov našega telesa, beljakovin živalskega izvora, ter maščobnih kislin, vitaminov in mineralov. Enako velja za živalske produkte.
Mleko in mlečni izdelki: so kakovosten vir beljakovin, vitaminov, mineralov, sladkorjev (laktoze); fermentirani izdelki so bogati s človeku prijaznimi mlečnokislinskimi bakterijami;
Zelenjava:  Je osnovni vir beljakovin rastlinskega izvora (stročnice) ter ogljikovih hidratov, vitaminov, mineralov, encimov in vlaknin.

RAVNOVESJE NA KROŽNIKU – RAVNOVESJE V TELESU!

Ravnovesje je kot krovni zakon vsega vesolja. Je nenehno spreminjajoča se univerzalna dinamična kategorija. Z njim se srečamo v vseh vejah fizike, kemije, pa tudi pri ujemanju glasbenih akordov in nians barvne pahljače... Vse teži k ravnovesju.


Če bodo naše celice v nenehnem dinamičnem ravnovesju, bodo dobro delovale. Tedaj se bomo odlično počutili in bomo – zdravi. Vse kar celice potrebujejo je popolnost hranilnih snovi, ki jih telo prek zapletenega biokemičnega procesa pridobi iz hrane. V procesu presnove celice izdelajo gradnike za razvoj in obnovo ter energijo in zaščitne snovi.


Samo uravnotežena prehrana nudi polnost vseh snovi in lahko zagotovi ravnovesje na krožniku, kar omogoči dinamično ravnovesje našega telesa. 
Marija Merljak, uni.dipl.ing.živ. tehn.
Svetovalka za zdravo prehrano

knjige o zdravi prehrani
SVETOVANJE

Svetovanje posameznikom o zdravi prehrani in o tem, kako naj jo uravnotežimo, da bomo dobili vse za življenje potrebne snovi v ustrezni meri, je sprva pomenilo glavnino mojega dela. Vendar je postopno preraslo v svetovanje javnosti prek revij in časopisov do oddaj na radijskih in televizijskih postajah.


Večina ljudi, ki prosijo za nasvet, ima zdravstvene tegobe in mnogi iščejo alternativo. Vsem takim povem, da zdrava prehrana ni alternativno zdravljenje in alternativa medicini, marveč njena pomoč, njen komplementarni del. Moje načelo je, da medicina zdravi bolezen, s prehrano pa zdravimo telo. Tu ne gre za besedno igro, ampak za vsebinsko razliko med medicino in prehrano. Medicina je v tem pogledu ozko ciljno usmerjena v odpravo posledic neke bolezni, uravnotežena zdrava prehrana pa poskrbi za telo kot celoto, da to bolje deluje. Hrana torej deluje preventivno in zaščitno, hkrati pa gradi naše telo in mu daje energijo.