Kontakt

Sadje je bogat vir zaščitnih antioksidativnih snovi v prehrani, karotenoidov in flavonoidov, ter vitaminov, mineralov, balastnih snovi, sadnih kislin in encimov. Med sladkorji prevladujejo fruktoza in glukoza, veliko je tudi pektinov in čreslovin.
Žita - ogljikovi hidrati: Žita so temeljni vir ogljikovih hidratov kot vnašalcev energije v telo. Iz ogljikovih hidratov v mišicah nastaja glikogen za gibanje in moč, pa tudi glukoza kot osnovna hrana za možgane.
Meso, ribe in jajca: so najpomembnejši vir gradnikov našega telesa, beljakovin živalskega izvora, ter maščobnih kislin, vitaminov in mineralov. Enako velja za živalske produkte.
Mleko in mlečni izdelki: so kakovosten vir beljakovin, vitaminov, mineralov, sladkorjev (laktoze); fermentirani izdelki so bogati s človeku prijaznimi mlečnokislinskimi bakterijami;
Zelenjava:  Je osnovni vir beljakovin rastlinskega izvora (stročnice) ter ogljikovih hidratov, vitaminov, mineralov, encimov in vlaknin.

RAVNOVESJE NA KROŽNIKU – RAVNOVESJE V TELESU!

Ravnovesje je kot krovni zakon vsega vesolja. Je nenehno spreminjajoča se univerzalna dinamična kategorija. Z njim se srečamo v vseh vejah fizike, kemije, pa tudi pri ujemanju glasbenih akordov in nians barvne pahljače... Vse teži k ravnovesju.


Če bodo naše celice v nenehnem dinamičnem ravnovesju, bodo dobro delovale. Tedaj se bomo odlično počutili in bomo – zdravi. Vse kar celice potrebujejo je popolnost hranilnih snovi, ki jih telo prek zapletenega biokemičnega procesa pridobi iz hrane. V procesu presnove celice izdelajo gradnike za razvoj in obnovo ter energijo in zaščitne snovi.


Samo uravnotežena prehrana nudi polnost vseh snovi in lahko zagotovi ravnovesje na krožniku, kar omogoči dinamično ravnovesje našega telesa. 
Marija Merljak, uni.dipl.ing.živ. tehn.
Svetovalka za zdravo prehrano

knjige o zdravi prehrani
REFERENCE
Revije:

redni članki v revijah: Naša lekarna, Dober tek, Vzajemnost, Lepa&zdrava (do 2011), Narava zdravi;

občasno: Jana, Ona, Sonček, 7D, Lisa, Glota nova, Cosmopolitan, Odprta kuhinja, Naša žena, ABC Zdravja in Sladkorna bolezen;Časopisi:

redna tedenska rubrika v Primorskih novicah,

občasno Nedeljski dnevnik, Dnevnik, Večer, Žurnal, Slovenske novice,Televizijske post.:
TV Slovenija, I. Program, redna vsakodnevna kratka svetovalna oddaja in redna tedenska ½ urna oddaja v živo (program Dobro jutro); občasno regionalni tv programi, oddaje in intervjuji: TV Maribor, TV RAI-Trst-slov.progr., TV Primorka, Vitel in GTV Kranj, lokalna ATV Litija, Studio12, DELOTV.SI (internetna tv);


Radijske postaje:

redno: Štajerski val, RAI-Radio Trst-A slovenski program, Radio Ognjišče, Radio Sora, Radio Kum;

občasno: Primorski Radio (prej Alpski val in Radio Odmev)Radio Robin, Radio 94, Radio Nova in Radio Slovenija, Radio Koper, Radio Gorenjc, Radio Veseljak, Radio Ptuj, Radio Triglav Jesenice, Radio center; nekoč tudi Radio Odeon, Koroški radio.Predavanja, seminarji in delavnice šole in ustanove:

delavnice OS Zreče, OS Galicija, OS Komen, OS Dobrepolje, OS Ig, Gimnazija Slovenjske konjice, Srednja šola za zdravstvene delavce Ljubljana, na Materinski šoli Ljubljana, na Srednji frizerski šoli Ljubljana, ter na Univerzi za tretje življenjsko obdobje Ivančna Gorica, Univerzi za tretje življenjsko obdobje Trbovlje ter ciklus predavanj za Univerzo za tretje življenjsko obdobje Ajdovščina;

 

Izobraževalnem centru Freising Škofja loka, v Dijaškem domu Nova Gorica, v Tehniškem šolskem centru, oddelek Zeliščni center Nova Gorica ter na Kliniki za bioresonančno zdravljenje Murska Sobota, Center zamejskih Slovencev v Gorici (Italija); predavanja na Nacionalni konferenci o vremenu, podnebju in  zdravju v novih klimatskih razmerah, Žalec 2009; na Nacionalni konferenci o novi gripi, Velenje 09; predavanja na simpozijih ob mednarodnem dnevu boja proti raku (Žalec 2010, 2012, 2012), na  simpoziju ob mednarodnem dnevu boja proti kajenju, Žalec 2012.

                                               

V okivru EU programov Centra za razvoj podeželja in Zavoda za izobraževanje in kulturo Črnomelj (Metlika, Semič, Podzemelj, Griblje).

                                               

V okiviru Firisa-Imperl: nacionalni program predavanj, seminarjev in delavnic za strokovne delavce na področju prehrane v socialnih ustanovah in domovih Slovenije (po različnih krajih Slovenije; regionalni pristop). 

 

V okviru Anema: nacionalni program predavanj in delavnic za vodje šolske prehrane Slovenije (po različnih krajih Slovenije; regionalni pristop) 

                                               

 Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije, Osteotlon: predavanja in delavnice 2009, 2011;

                                   

V okviru Centra za trrajnostni razvoj podeželja Kranj (EU kmetisjki sklad): cikel predavanj in delavnic po OS Kranj, OS  Predvor,  srednješolski Biološki center Naklo (2012)Predavanja in delavnice po društvih:

Redna predavanja: V Štalci v Šempolaju (tržaški Kras), Krut-Trst, Bilje, v Zdravilišču Dolenjske toplice (redno do sept. 2011),
Občasna predavanja: Zdravilišče Terme Olimie, v Kmetijsko svetovalni službi Tolmin;
v Društvih diabetikov: Idrija, Škofja loka, Tolmin, Bovec, Litija in Kočevje,
v Zdravstvenih domovih: v Ljubljani (Šiška), Nova Gorica, Kanal, Tolmin, Kobarid in Bovec, Šola za starše v vrtcu Tolmin, Naravoslovni dnevi,
v društvih kmečkih žena: Poljčane, Juršinci, Novo mesto (Vavta vas), v Društvu Špominčica Škofja loka,  
Društvu za ščitnico Metuljčica v Postojni in v društvu Svetilnik v Novi Gorici (Šempeter), v okviru Glote Ljubljana,
Društvo medicinskih izobraženk Ljubljana;
Združenje pridelovalcev vrtnin Maribor, Koper (2010, 2011, 2012)
Društvo civilnih invalidov vojne Slovenije, 2012,
Društva slepih in slabovidnih Slovenije (Kranj, Celje),
Društvo operiranih na črevesju (Nova Gorica)
Župnija Šentvid pri Stični (serija delavnic)
Sejmi: Altermed Celje, sejem Narava-zdravje Ljubljana;
Knjižnice: vse ljubljanske izpostave, Jesenice, Slovenjske Konjice, Hrastnik, Trbovlje, Žirovnice, Kranjska gora, Sava, Brežice, Kostanjevica na Krki,Vodenje programov:

Terme Olimia: proti celulitu, razstrupljevalni in shujševalni program; Šola hujšanja Freising;Sodelovanja: na Prvem kongresu klinične prehrane v Mariboru, 2005; redni letni Bitenčevi živilski dnevi ( kot podiplomsko izobraževanje, tudi v 2009)


Recenzija knjige:

''Prava hrana za bistre možgane''; poglavja o prehrani v Encioklopediji sodobne medicine;Knjiga:

Skupaj s hčerko sem avtorica knjig: ''Zdravje je naša odločitev'' (Prešernova družba, 2008, trenutno v prodaji že sedmi ponatis.),  Zdrava prehrana je prava odločitev, izšla december 2010). V tisku je tretja poljudno strokovna knjiga.