Kontakt

Sadje je bogat vir zaščitnih antioksidativnih snovi v prehrani, karotenoidov in flavonoidov, ter vitaminov, mineralov, balastnih snovi, sadnih kislin in encimov. Med sladkorji prevladujejo fruktoza in glukoza, veliko je tudi pektinov in čreslovin.
Žita - ogljikovi hidrati: Žita so temeljni vir ogljikovih hidratov kot vnašalcev energije v telo. Iz ogljikovih hidratov v mišicah nastaja glikogen za gibanje in moč, pa tudi glukoza kot osnovna hrana za možgane.
Meso, ribe in jajca: so najpomembnejši vir gradnikov našega telesa, beljakovin živalskega izvora, ter maščobnih kislin, vitaminov in mineralov. Enako velja za živalske produkte.
Mleko in mlečni izdelki: so kakovosten vir beljakovin, vitaminov, mineralov, sladkorjev (laktoze); fermentirani izdelki so bogati s človeku prijaznimi mlečnokislinskimi bakterijami;
Zelenjava:  Je osnovni vir beljakovin rastlinskega izvora (stročnice) ter ogljikovih hidratov, vitaminov, mineralov, encimov in vlaknin.

RAVNOVESJE NA KROŽNIKU – RAVNOVESJE V TELESU!

Ravnovesje je kot krovni zakon vsega vesolja. Je nenehno spreminjajoča se univerzalna dinamična kategorija. Z njim se srečamo v vseh vejah fizike, kemije, pa tudi pri ujemanju glasbenih akordov in nians barvne pahljače... Vse teži k ravnovesju.


Če bodo naše celice v nenehnem dinamičnem ravnovesju, bodo dobro delovale. Tedaj se bomo odlično počutili in bomo – zdravi. Vse kar celice potrebujejo je popolnost hranilnih snovi, ki jih telo prek zapletenega biokemičnega procesa pridobi iz hrane. V procesu presnove celice izdelajo gradnike za razvoj in obnovo ter energijo in zaščitne snovi.


Samo uravnotežena prehrana nudi polnost vseh snovi in lahko zagotovi ravnovesje na krožniku, kar omogoči dinamično ravnovesje našega telesa. 
Marija Merljak, uni.dipl.ing.živ. tehn.
Svetovalka za zdravo prehrano

knjige o zdravi prehrani

MEDIJI


Moje sodelovanje z mediji in svetovanje prek njih se je začelo na moč nenavadno. Nekeda dne me je hudo razgrelo tisto, kar sem prebrala v reviji Lepa&Zdrava, ki je izhajala v okviru Dela-Revije. Neka mlada novinarka je namreč pisala, kako sploh ni čudno, da Slovenci tako malo vemo o zdravi prehrani, ko pa sploh nimamo fakultete, na kateri bi preučevali in predavali o živilih in njihovem vplivu na dobro počutje in zdravo življenje.


Ja, zakaj pa sem potem polna štiri leta in še absolventski staž grela klopi na Živilski tehnologiji Biotehniške fakultete v Ljubljani!?


Poklicala sem v uredništvo in skoraj oštela tedanjo izvršno urednico Almo Glumac. In njeni mirnosti in presoji se imam zahvaliti za vse poznejše delo... Rekla je preprosto: „Ja gospa, kaj pa, če bi vi za nas kaj napisali?“ In sem.


Danes pišem za revije in časopise, pripravljam kratke rubrike in tudi dolge radijske in televizijske oddaje, med katerimi jih je veliko takih v živo in kontaktnih oddaj.


Oddaja " Dobro jutro" na RTV SLO 1:

01.03.2013: http://tvslo.si/predvajaj/dobro-jutro-3-del/ava2.159984139/