Kontakt

Sadje je bogat vir zaščitnih antioksidativnih snovi v prehrani, karotenoidov in flavonoidov, ter vitaminov, mineralov, balastnih snovi, sadnih kislin in encimov. Med sladkorji prevladujejo fruktoza in glukoza, veliko je tudi pektinov in čreslovin.
Žita - ogljikovi hidrati: Žita so temeljni vir ogljikovih hidratov kot vnašalcev energije v telo. Iz ogljikovih hidratov v mišicah nastaja glikogen za gibanje in moč, pa tudi glukoza kot osnovna hrana za možgane.
Meso, ribe in jajca: so najpomembnejši vir gradnikov našega telesa, beljakovin živalskega izvora, ter maščobnih kislin, vitaminov in mineralov. Enako velja za živalske produkte.
Mleko in mlečni izdelki: so kakovosten vir beljakovin, vitaminov, mineralov, sladkorjev (laktoze); fermentirani izdelki so bogati s človeku prijaznimi mlečnokislinskimi bakterijami;
Zelenjava:  Je osnovni vir beljakovin rastlinskega izvora (stročnice) ter ogljikovih hidratov, vitaminov, mineralov, encimov in vlaknin.

RAVNOVESJE NA KROŽNIKU – RAVNOVESJE V TELESU!

Ravnovesje je kot krovni zakon vsega vesolja. Je nenehno spreminjajoča se univerzalna dinamična kategorija. Z njim se srečamo v vseh vejah fizike, kemije, pa tudi pri ujemanju glasbenih akordov in nians barvne pahljače... Vse teži k ravnovesju.


Če bodo naše celice v nenehnem dinamičnem ravnovesju, bodo dobro delovale. Tedaj se bomo odlično počutili in bomo – zdravi. Vse kar celice potrebujejo je popolnost hranilnih snovi, ki jih telo prek zapletenega biokemičnega procesa pridobi iz hrane. V procesu presnove celice izdelajo gradnike za razvoj in obnovo ter energijo in zaščitne snovi.


Samo uravnotežena prehrana nudi polnost vseh snovi in lahko zagotovi ravnovesje na krožniku, kar omogoči dinamično ravnovesje našega telesa.



 
Marija Merljak, uni.dipl.ing.živ. tehn.
Svetovalka za zdravo prehrano

knjige o zdravi prehrani

 Arhiv dogodkov


 

December 2012:


04.12.2012; Ljubljana: Predavanje v Knjižnici Vič; Ravnovesje na krožniku- ravnovesje v telesu;

07.12.2012; Ljubljana: TV Slovenija, BTC, Peka piškotov in uporaba sladil

10.12.2012; Trst: Krut, predavanje Hormonsko ravnovesje;

14.12.2012; Ljubljana: TV Slovenija, Maxi; Praznična peka in uporaba medu kot sladilo;

18.12.2012; Ptuj: Predavanje v okviru projekta Predavanje na domači mizi; Gimnazija Ptuj:

21.12.2012; Ljubljana: TV Slovenija, tržnica BTC; Orehi in lešniki kar tako in v poticah;

28.12.2012; Ljubljana: TV Slovenija, Maxi : Čokolade in penine;



 

November 2012:


02.11.2012; Ljubljana: TV Slovenija, oddaja v živo Hrana proti depresiji in hiperaktivnosti;

06.11.2012; Šempolaj: Predavanje Vino kot zdravilo

08.11.2012; Mirna peč: Osnovna šola, Hrana za boljši učni uspeh

09.11.2012; Ljubljana: TV Slovenija, iz MM: Dvig kulture pitja vina; Avtohtone sorte;

12.11.2012; Trst: Krut, predavanje Dober imunski sistem, najboljši osebni zdravnik;

13.11.2012; Ljubljana: Knjižnica Grba: Ravnovesje na krožniku- ravnovesje v telesu;

14.11.2012; Polzela: OS Polzela, predavanje Hrana za boljši učni uspeh in delavnice na temo tradicionalnega slovenskega zajtrka;

16.11.2012; Ljubljana: Tržnica, v živo, TV Slovenija: Divji plodovi jeseni;

19.11.2012; Ljubljana: GNLD, predavanje: Premagajmo jesenska depresivna stanja in nespečnost;

20.11.2012; Trbovlje: Univerza za tretje življenjsko obdobje, predavanje: Ravnovesje na krožniku- ravnovesje v telesu;

21.11.2012; Sarajevo: GNLD, predavanje: Premagajmo jesenska depresivna stanja in nespečnost;

23.11.2012; Ljubljna: TV Slovenija, v živo oddaja: Od jabolka do kisa, od zelja do zeljnice.

26.11.2012; Zagreb: GNLD, predavanje: Premagajmo jesenska depresivna stanja in nespečnost;

27.11.2012; Split: GNLD, predavanje: Premagajmo jesenska depresivna stanja in nespečnost;

28.11.2012; Zreče: GNLD, predavanje: Premagajmo jesenska depresivna stanja in nespečnost;

29.11.2012; Bled: Društvo podeželskih žensk Bled, predavanje: Ravnovesje na krožniku- ravnovesje v telesu;

30.11.2012; Ljubljana: BTC Atlantis, oddaj v živo: Skrivnosti domače peke;

 

Oktober 2012:


02.10.2012; Maribor: Predavanja in delavnice: Usposabljanje v okviru Anema za vodje šolske prehrane na šolah mariborske regije.

03.10.2012; Šempolaj: Predavanje o hormonskem neravnovesju, o meni in nespečnosti.

05.10.2012; Trst: Predavanje o načelih lokalno pridelane hrane za zdravje; sodelovanje v okviru mednarodnega kongresa NEXT in predstavitve slovenske živilske ponudbe OKUSI KRASA.

08.10.2012; Trst: Predavanje v KRUT-u, v društvu, ki povezuje starejše Slovence v mestu Trst, in sicer o razmejitvi prebave in presnove ter o njunem vplivu za nastanek telesne energije.

10.10.2012; Bilje: Predavanje: Ničesar preveč, ničesar premalo; hrana kot pomoč pri premagovanju težav s kostmi, srcem in ožiljem ter za veče energije.

17.10.2012; Hotemaže: Delavnica v okviru programa Centra za trajnostni razvoj »Otroci jejmo zdravo – z naših vrtov, sadovnjakov na naše mize« za OS Stražišče na eko kmetiji Primož Krišelj s praktičnim prikazom del na kmetiji ter s pripravo uravnoteženih obrokov za otroke, pri čemer so jedi sami pripravili.

17.10.2012; Trst, Rojan: Večerno predavanje o osnovah zdrave prehrane; vsak letni čas prinaša zdravje, le spoznati ga moramo.

18.10.2012; Hotemaže: Delavnica v okviru programa Centra za trajnostni razvoj »Otroci jejmo zdravo – z naših vrtov, sadovnjakov na naše mize« za OS Predvor na eko kmetiji Primož Krišelj s praktičnim prikazom del na kmetiji ter s pripravo uravnoteženih obrokov za otroke, pri čemer so jedi sami pripravili.

22.10.2012; Kovor: Delavnica v okviru programa Centra za trajnostni razvoj »Otroci jejmo zdravo – z naših vrtov, sadovnjakov na naše mize« za Srednješolski center Naklo na eko kmetiji Gregorja Šlibarja s praktičnim prikazom del na kmetiji ter s pripravo uravnoteženih obrokov za srednješolce, pri čemer so jedi sami pripravljali.

23.10.2012; Ljubljana: Predavanje v Društvu civilnih invalidov vojne.

24.10.2012; Sl. Konjice: Predavanje v Knjižnici Slovenske Konjice.

29.10.2012; Logatec: Predavanja in delavnice: Usposabljanje v okviru Anema za vodje šolske prehrane na šolah notranjske regije.