Kontakt

Sadje je bogat vir zaščitnih antioksidativnih snovi v prehrani, karotenoidov in flavonoidov, ter vitaminov, mineralov, balastnih snovi, sadnih kislin in encimov. Med sladkorji prevladujejo fruktoza in glukoza, veliko je tudi pektinov in čreslovin.
Žita - ogljikovi hidrati: Žita so temeljni vir ogljikovih hidratov kot vnašalcev energije v telo. Iz ogljikovih hidratov v mišicah nastaja glikogen za gibanje in moč, pa tudi glukoza kot osnovna hrana za možgane.
Meso, ribe in jajca: so najpomembnejši vir gradnikov našega telesa, beljakovin živalskega izvora, ter maščobnih kislin, vitaminov in mineralov. Enako velja za živalske produkte.
Mleko in mlečni izdelki: so kakovosten vir beljakovin, vitaminov, mineralov, sladkorjev (laktoze); fermentirani izdelki so bogati s človeku prijaznimi mlečnokislinskimi bakterijami;
Zelenjava:  Je osnovni vir beljakovin rastlinskega izvora (stročnice) ter ogljikovih hidratov, vitaminov, mineralov, encimov in vlaknin.

RAVNOVESJE NA KROŽNIKU – RAVNOVESJE V TELESU!

Ravnovesje je kot krovni zakon vsega vesolja. Je nenehno spreminjajoča se univerzalna dinamična kategorija. Z njim se srečamo v vseh vejah fizike, kemije, pa tudi pri ujemanju glasbenih akordov in nians barvne pahljače... Vse teži k ravnovesju.


Če bodo naše celice v nenehnem dinamičnem ravnovesju, bodo dobro delovale. Tedaj se bomo odlično počutili in bomo – zdravi. Vse kar celice potrebujejo je popolnost hranilnih snovi, ki jih telo prek zapletenega biokemičnega procesa pridobi iz hrane. V procesu presnove celice izdelajo gradnike za razvoj in obnovo ter energijo in zaščitne snovi.


Samo uravnotežena prehrana nudi polnost vseh snovi in lahko zagotovi ravnovesje na krožniku, kar omogoči dinamično ravnovesje našega telesa.



 
Marija Merljak, uni.dipl.ing.živ. tehn.
Svetovalka za zdravo prehrano

knjige o zdravi prehrani
Mesečni program predavanj in delavnic

 

Januar 2013:


04.01.2013; Ljubljana: TV Dobro jutro, BTC: Kristalna palača; Hrana za vitalne moške;

08.01.2013; Sl. Konjice: Seminarji za kuharje, učiteljice in starše; OS Ob Dravinji;

11.01.2013; Ljubljana: TV Dobro jutro, fakulteta BTF, Pomen gibanja živali in zdravilnost ovčjega sira in skute;

18.01.2013; Ljubljana: TV Dobro jutro; Prečistimo telo - križnice;

18.01.2013; Opatija: Predavanje za goste agencije Palma (popoldne in zvečer)

19.01.2013; Opatija: Delavnice za goste agencije Palma (dopoldne)

21.01.2013; Rog.Slatina: Knjižnica Rogaška Slatina: Ravnovesje na krožniku- ravnovesje v telesu;

23.01.2013; Maribor: Delavnice za učitelje, kuharice po šolah; v Vrtcu J. Flander;

25.01.2013; Ljubljana: TV Dobro jutro, BTC, vloga citrusov v prehrani;

25.01.2013; Opatija: Predavanje za goste agencije Palma (popoldne in zvečer)

26.01.2013; Opatija: Delavnice za goste agencije Palma (dopoldne);

28.01.2013; Sostro: Sadjarsko društvo Krek: Vrednost doma pridelane hrane;

29.01.2013; Ljubljana: Predavanja za poslovne sekretarke SLO, v okviru Alethea: Hrana za uspešne gospe, zaposlene v gospodarstvu: Za trajno energijo, bistrost mišljenja in spomin, za dobro voljo in proti stresu;

31.01.2013; Šmarje: predavanje v vrtcu Šmarje pri Jelšah, učitelji in starši: imunski sistem, energija, razstrupljanje in hrana za boljši učni uspeh;

 

Februar 2013:


01.02.2013: Ljubljana: TV Dobro jutro, Maxi; Štruklji od morja do Murske sobote;

02.02.2013:Radio Kum,

04.02.2013: zjutraj radio Štajerski val

04.02.2013: opoldne radio Sora;

04.02.2013:zvečer, Trst:  predavanje v KRUT-u:

06.02.2013:MARIBOR, delavnice v osmih vrtcih.

07.02.2013: opoldne Radio Trst,

07.02.2013popoldne :predavanje na Colu (OŠ),

07.02.2013: večerno predavanje na Opčinah.

12.02.2013: Štajerski val in radio Sora;

13.02.2013: Kočevje: Društvo podeželjskih žena: Hormonsko ravnovesje;

14.02.2013: Radio Trst;

15.02.2013: Ljubljana: TV Dobro jutro, BTC; Hrana za ljubezen;

16.02.2013: Radio Kum,

19.02.2013: Knjižnica Dol pri Ljubljani, predavanje;

22.02.2013: Ljubljana: TV Dobro jutro, tradicionalno nedeljsko kosilo...

25.02.2013: Trst-Šempolaj: v Štalci: Zmotre in resnice o hujšanju;